Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"

БДЗБР се включи в туристически преходи по случай Световния ден на околната среда

Експерти от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР) за поредна година отбелязаха Световния ден на околната среда. Тази година представители на дирекцията се включиха в туристически преходи на територията на НП „Рила“ и НП „Пирин“, които бяха организирани от РИОСВ – Благоевград, Дирекция НП „Рила“ и Дирекция „НП „Пирин“.  В рамките на двата почивни дни експертите имаха възможността да се насладят на величествената планинска природа, посещавайки района на хижа „Македония“ в Рила и Митрово езеро в Пирин.

Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни и е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда. Той представлява най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата.

Темата на Световния ден на околната среда за 2019 г. е „Замърсяване на въздуха — Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха“.

Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“ е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време. Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хoрата.