Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"

Приключенски дух и търсене на скрито съкровище в градския парк на Симитли по случай Деня на Земята

Приключенски дух и търсене на скрито съкровище в градския парк на Симитли по случай Деня на Земята

Изследователско пътешествие „отведе“ ученици от град Симитли към озоновия слой, при отбелязването на Деня на Земята в градския парк. Празникът беше организиран от Басейнова дирекция Западнобеломорски район“, с любезното домакинство на Община Симитли.

Официални гости на проявата бяха Директорът на Басейнова дирекция – г-жа Вангелия Иванова, Кметът на община Симитли г-н Апостол Апостолов и заместник-кметът на общината г-жа Евгения Георгиева.

 

Международният ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Международната мрежа за Деня на Земята е посветена на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна.

В духа на мотото на празника за 2017г. „Повишаване знанията за околната среда и климата“ бяха и всички мероприятия, организирани от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. В навечерието на Ден на Земята програмата започна с изпълнение на тематични танцови и музикални произведения на ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“,  град Симитли.

 

Приключенският дух на малките търсачи бе предизвикан с играта „Тайните послания“, в която чрез отгатване на поредица от интересни загадки децата преследваха съкровище, скрито от злите природни стихии – НАВОДНЕНИЕ, ПОЖАР, СУША, СВЛАЧИЩЕ И БУРЯ. С материалите, използвани в играта – от стъкло, пластмаса и хартия беше демонстрирано разделното събиране,  акцентирана бе необходимостта от него и ползите му за опазването на околната среда.

 

На присъстващите бе прожектиран анимационният филм „Ози Озон“, който ги отведе на едно изследователско пътешествие към озоновия слой. По  интересен, увлекателен и най- вече достъпен начин децата бяха запознати с това кой и какво атакува озоновия слой, и каква е тяхната важна роля в опазването на живота на планетата. Филмът е продуциран от Екологичния видео център на сдружение „Природа назаем“.

С цел обогатяване на местната флора, на територията на парка бяха засадени подходящи дървесни видове, съобразени със сезона и спецификата на района.

Освен с богата палитра от емоции, участниците в мероприятието си тръгнаха и с подаръци, осигурени от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски район“, които допринесоха за тяхното приповдигнато настроени и ентусиазъм.