Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"

Ръководството на БД „ЗБР” отбеляза Деня на Земята съвместно с ОУ “Свети Климент Охридски” – гр.Добринище

Ръководството на БД „ЗБР” отбеляза Деня на Земята съвместно с ОУ “Свети Климент Охридски” – гр.Добринище

С интересни събития бе отбелязан Световният ден на Земята в  ОУ „Свети Климент Охридски“ – гр.Добринище.  В рамките на три дни учениците почистваха екопътеки и исторически местности в района на града, направиха тематична изложба и раздадоха грамоти и награди на най-активните сред участниците.

Ръководството на Басейнова дирекция  ЗБР се включи в мероприятията на 22 април – най-очаквания и вълнуващ  ден от честванията. Ученици от І до VІІІ клас, учители, родители и гости, сред които кметът на гр. Добринище инж. Китан Галчев и зам.-кметът на Община Банско Александър Мацурев,  се събраха в двора на училището, за да изразят своето отношение към опазването на околната среда. Пъстрота на цветни носии, песни, музикални изпълнения, танци и есета изпълниха училищния двор.

Специално поздравление към празнуващите отправи г-жа Вангелия Иванова –директор на БД ЗБР. Тя подчерта, че Денят на Земята – 22 април, е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора.

„Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея”, призова г-жа Иванова.

Директорът на БД „ЗБР” изненада с подарък-принтер учениците в  ОУ „Свети Климент Охридски“ – гр.Добринище.

Тази година мотото на празника е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим”.

За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България.

В Деня на Земята се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата.

Началото е сложено от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В организациите на Първия Ден на Земята се включват над 20 милиона американци от всички краища на Щатите. В резултат на това, се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат закони за чист въздух и чиста вода на територията на САЩ. 20 години след това международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Денят на Земята. В Международния организационен комитет за честването на празника държавата ни е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет. На призива за отбелязването на датата се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.