Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"

Екипът на Басейнова Дирекция Благоевград отбелязва Световния ден на околната среда 5 юни с туристически поход до Бистришкия водопад

Отбелязваме Световния ден на околната среда, като споделяме време и енергия сред чудните райски кътчета,  само на 5 километра от Дупница и още около 2 часа часа пеша, по почти равна екопътека до приказния  Бистришки водопад.

Водопадът се формира от Бистришката река в Рила планина, като водата пада от около 35 метра височина. Водната стихия е най- впечатляваща именно по това време на годината, заради голямото пълноводие.

Туристическият маршрут е част от общото изживяване в планината. Маркирана Екопътека от с. Бистрица до водопада отнема между 4 и 5 часа в двете посоки. Маршрутът е подходящ и за деца, заради безопасния терен, достатъчно места за почивки и без опасни участъци. Първото място за отдих с чешма и беседки е в местността Дяволската воденица. Почивка може да се направи на още две места- в местностите Пиличик и Влашка бара, откъдето тръгва пътека към хижа Иван Вазов и Седемте рилски езера.

„Отбелязваме Световния ден на околната среда, сред оазис от чисти въздух и вода, за да си напомомним по най- осезаемия начин, че мисията ни е да съхраним това богатство, защото имаме само една планета“, така екипът на Басейнова дирекция маркира с хаштаг тазгодишното мото „Само една планета“ #OnlyOneEarth #WorldEnvironmentDay