Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"

С богата програма БД “ЗБР”, ВиК-Благоевград и радио Благоевград отбелязаха Световния ден на водата в Банско

С богата програма БД “ЗБР”, ВиК-Благоевград и радио Благоевград отбелязаха Световния ден на водата в Банско

В истински празник се превърна инициативата на  Басейнова дирекция “Западнобеломорски район”, “ВиК” ЕООД – Благоевград и Радио Благоевград, посветена на Световния ден на водата – 22 март. Екологичната проява бе под надслов “По-чиста вода, по-добра работа”.

Домакин на проявата бе община Банско. Гости на събитието бяха: г-жа Мирела Тотева- началник на кабинета на министъра на околната среда водите, г-жа Ренета Георгиева- директор на ПУДООС, г-жа Вангелия Иванова-директор на БД „ЗБР”, инж. Росица Димитрова управител на ВиК – Благоевград, кметът на община Банско г-н- Георги Икономов, кметът на гр.Добринище инж. Китан Галчев, председателят на Общинския съвет – Владимир Колчагов, заместник- кметовете Сашка Въчкова, Александър Мацурев, Стойчо Баненски, г-н Ангел Георгиев- директор на РИОСВ – Благоевград и Росен Баненски- директор НП “Пирин”, учители и гости на планинския град.

Празничната фиеста бе открита от директора на БД „ЗБР” г-жа Вангелия Иванова с кратко приветствие, с което тя поздрави децата, присъстващите гости, кмета на община Банско, като домакин на мероприятието, както и присъстващите граждани.

Г-жа Иванова отбеляза, че Световният ден на водата се празнува за 23-та поредна година, като началото е положено през 1993 г., след решение на ООН. Тя призова децата да изявят своите таланти и креативни идеи във фестивала „Воден свят“, конкурса за рисунка и викторината с въпроси “Какво знаем за водата?” Отправи апел към учениците да пазят водата, природата и да обичат родината.

Около 100 ученици от СОУ “Неофит Рилски” – Банско, ОУ “Св. Климент Охридски” – Добринище и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Места пяха, рецитираха, танцуваха и рисуваха.

Тениските с мотото „Обичам природата и аз участвам“, които са запазена марка на МОСВ за един следобед се превърнаха в платно за произведения на младите художници.

 

Организаторите на проявата, посветена на Световния ден на водата, бяха подготвили и много награди. Най-добрите получиха фотоапарати, таблети, смарт часовници, раници, чанти за лаптоп, енциклопедии и книги на български автори.

Най-добре се представиха учениците от гр. Добринище, които грабнаха първото място, след тях се наредиха децата от с. Места и на трето място бяха учениците от гр. Банско. Раздадени бяха и награди за най-добра рисунка и най-добро есе.

Всички участници в проявата получиха и грамоти.