Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"

22 април – Световен ден на Земята

22 април – Световен ден на Земята

Отбелязването на празника през 2016г. ще бъде под мотото:

“Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим.”

БД „ЗБР” Благоевград ще се включи в инициативата за отбелязване на Деня на Земята в гр. Добринище.  По покана на Зорка Шумарева – директор на ОУ „Свети Климент Охридски”, на 22 април 2016 г. ръководството на Басейнова дирекция Благоевград ще бъде гост в курортното градче.

Ученици от основното училище ще отбележат Деня на Земята – 22 април с редица мероприятия. Децата ще участват в почистване на  екопътеки и исторически местности в района на гр. Добринище, ще бъде подредена  изложба от рисунки на тема  „Аз обичам Земята ”. Кулминацията на празника ще бъде връчването на наградите и грамотите на участниците, което е планирано за 22.04.2016 г., от 15.00 ч.,  в сградата на  училището.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Тази година мотото на празника е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим”.