Банкова сметка

Банкова сметка:
"Първа инвестиционна банка" АД IBAN - номера с банков код FINVBGSF и банкова сметка BG38FINV915031UB067343

Плащане чрез ПОС

Сигнали за корупция

Сигнали за корупция подавайте на телефон 073 894 103 или на ел. поща адрес bdblg@wabd.bg, както и към комисията за превенция и противодействие на корупцията.

Кампании за околна среда 

 

Фотоконкурс и Национална фотоизложба „ФОНТАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ“

Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение „Аз обичам водата” организират фотоконкурс и Национална фотоизложба на тема „Фонтаните в България”, в които ще вземе участие и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ след отправена от организаторите любезна покана. Проявите са част от събитие СЕДМИЦА НА ВОДАТА 2017, което се осъществява по случай Световния ден на водата – 22 март, и е част от инициативата „Международен Воден Мост 2017“.

Крайният срок за участие е до 12:00 часа на 15 февруари 2017 г.

Подробна информация ТУК. Всички желаещи могат да се запознаят и на сайта на БАВ: http://bwa-bg.com , или във фейсбук страницата на БАВ.

(Публикувано на 23.01.2017г.)

 

 

Националната кампания „Да изчистим България заедно!“  - 4 юни 2016г. 

 

 

Екипът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ се включи активно в Националната кампания „Да изчистим България заедно!“, на която Министерство на околната среда и водите е основен партньор. 

Тази година приоритет в почистването ще са защитените територии, които са със специално значение за биологичното разнообразие. Служителите на БД „ЗБР“  ще се включат в почистването на територии от ПП „Рилски манастир“, по течението на р.Илийна.

За петте години, в които се провежда, националната кампания на bTV „Да изчистим България“ с основен партньор МОСВ е дала резултати и се е превърнала в най-мащабната доброволческа акция. Досега е подкрепена от над 1 209 675 души.

Публикувано на 25.04.2016г.

 

Ръководството на БД „ЗБР” отбеляза Деня на Земята съвместно  с ОУ „Свети Климент Охридски“ – гр.Добринище

С интересни събития бе отбелязан Световният ден на Земята в  ОУ „Свети Климент Охридски“ – гр.Добринище.  В рамките на три дни учениците почистваха екопътеки и исторически местности в района на града, направиха тематична изложба и раздадоха грамоти и награди на най-активните сред участниците.

 Ръководството на Басейнова дирекция  ЗБР се включи в мероприятията на 22 април - най-очаквания и вълнуващ  ден от честванията. Ученици от І до VІІІ клас, учители, родители и гости, сред които кметът на гр. Добринище инж. Китан Галчев и зам.-кметът на Община Банско Александър Мацурев,  се събраха в двора на училището, за да изразят своето отношение към опазването на околната среда. Пъстрота на цветни носии, песни, музикални изпълнения, танци и есета изпълниха училищния двор. 

Специално поздравление към празнуващите отправи г-жа Вангелия Иванова –директор на БД ЗБР. Тя подчерта, че Денят на Земята - 22 април, е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. 

„Да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея”, призова г-жа Иванова.

Директорът на БД „ЗБР” изненада с подарък-принтер учениците в  ОУ „Свети Климент Охридски“ – гр.Добринище. 

Тази година мотото на празника е „Дървета за планетата Земя. Нека ги засадим”. 

За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България. 

В Деня на Земята се обединяват хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на планетата.

Началото е сложено от Гейлорд Нелсън - бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който издига каузата за опазване на природата, и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В организациите на Първия Ден на Земята се включват над 20 милиона американци от всички краища на Щатите. В резултат на това, се оформя мощно движение в защита на околната среда и се приемат закони за чист въздух и чиста вода на територията на САЩ. 20 години след това международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Денят на Земята. В Международния организационен комитет за честването на празника държавата ни е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет. На призива за отбелязването на датата се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата

 

С богата програма БД „ЗБР”, ВиК-Благоевград и Радио Благоевград отбелязаха Световния ден на водата в Банско

В истински празник се превърна инициативата на  Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, „ВиК” ЕООД – Благоевград и Радио Благоевград, посветена на Световния ден на водата - 22 март. Екологичната проява бе под надслов „По-чиста вода, по-добра работа”. 

Домакин на проявата бе община Банско. Гости на събитието бяха: г-жа Мирела Тотева- началник на кабинета на министъра на околната среда водите, г-жа Ренета Георгиева- директор на ПУДООС, г-жа Вангелия Иванова-директор на БД „ЗБР”, инж. Росица Димитрова управител на ВиК - Благоевград, кметът на община Банско г-н- Георги Икономов, кметът на гр.Добринище инж. Китан Галчев, председателят на Общинския съвет – Владимир Колчагов, заместник- кметовете Сашка Въчкова, Александър Мацурев, Стойчо Баненски, г-н Ангел Георгиев- директор на РИОСВ – Благоевград и Росен Баненски- директор НП „Пирин”, учители и гости на планинския град.  

Празничната фиеста бе открита от директора на БД „ЗБР" г-жа Вангелия Иванова с кратко приветствие, с което тя поздрави децата, присъстващите гости, кмета на община Банско, като домакин на мероприятието, както и присъстващите граждани. 

Г-жа Иванова отбеляза, че Световният ден на водата се празнува за 23-та поредна година, като началото е положено през 1993 г., след решение на ООН. Тя призова децата да изявят своите таланти и креативни идеи във фестивала „Воден свят“, конкурса за рисунка и викторината с въпроси „Какво знаем за водата?“ Отправи апел към учениците да пазят водата, природата и да обичат родината.

Около 100 ученици от СОУ "Неофит Рилски" – Банско, ОУ "Св. Климент Охридски" – Добринище и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - с. Места пяха, рецитираха, танцуваха и рисуваха. 

Тениските с мотото „Обичам природата и аз участвам“, които са запазена марка на МОСВ за един следобед се превърнаха в платно за произведения на младите художници. 

Организаторите на проявата, посветена на Световния ден на водата, бяха подготвили и много награди. Най-добрите получиха фотоапарати, таблети, смарт часовници, раници, чанти за лаптоп, енциклопедии и книги на български автори. 

Най-добре се представиха учениците от гр. Добринище, които грабнаха първото място, след тях се наредиха децата от с. Места и на трето място бяха учениците от гр. Банско. Раздадени бяха и награди за най-добра рисунка и най-добро есе. 

Всички участници в проявата получиха и грамоти. 

 

 

 

2-ри февруари  Световен ден на влажните зони

Денят на влажните зони бе отпразнуван с открит урок на 29 януари 2016г.,  с ученици от IVа клас на СОУ „Арсени Костенцев”, гр. Благоевград в района на „Бистраците”, край р.Струма.  Мероприятието бе организирано и проведено съвместно с РИОСВ, гр. Благоевград.

Децата имаха възможността да наблюдават птиците и техните навици отблизо с бинокли, предоставени  за целта от Дружеството за защита на птиците,  както и да научат за значението и спецификите на влажните зони и както и защо същите трябва да се опазват. 

В териториалния на БД „ЗБР” попадат две потенциални влажни зони – Седемте Рилски езера и Чокльово блато. Екосистемите във  влажните зони  приютяват множество водолюбиви птици, както и много други животински и растителни видове.  

 

Най-значимите влажни зони са поставени под  законова защита в една или друга форма – защитени територии по смисъла на ЗЗТ и/или защитени зони от Натура  2000 по смисъла на ЗБР. Действащото законодателство  изисква всички по-значими инфраструктурни проекти и  човешки дейности с по-значимо въздействие върху природата да се подлагат на оценки на въздействието (ОВОС  и ЕО, съгласно ЗООС и/или Оценка на съвместимостта  според ЗБР).

Световният ден на влажните зони води началото си и се отбелязва от 2 февруари 1971 г, когато в град Рамсар, Иран е подписана международната Конвенцията за влажните зони. Днес конвенцията обхваща всички аспекти на опазването на влажните зони и разумното им ползване. Към настоящия момент има над 140 страни-членки, които са я подписали.

 

 

СВЕТОВЕН ДЕН НА МОНИТОРИНГА 

На 15 октомври ( четвъртък) 2015г. от 10:00ч. студенти от катедри „Химия“ и „Екология“ на Природо – математическия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще посетят Пътно- строителна лаборатория за тестване на строителни материали, бетони и асфалтобетон и Завод за производство на вибро – пресовани бетонови изделия, с.Бело поле. 

Целта на посещението е студентите да имат възможността да се запознаят с всички производствени процеси и работата на лабораторията, предвид необходимостта от повече практическо обучение и информираност за бъдещи възможности за реализация. 

Инициативата е организирана от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски район” по повод Световния ден на мониторинга, които ежегодно се отбелязва с различни мероприятия. 

Световният ден за мониторинг на водата се отбелязва от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава ежегодно през септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. 

Идеята е в този мониторинг да участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации.

 

Световният ден за мониторинг на водата дава възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто отношение на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти, както и насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.

 

 

 

 

5 - ти Юни - Световен ден на околната среда 

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” ще отбележи с разнообразни инициативи Световния ден на околната среда - 5 юни 

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” ще отбележи с разнообразни инициативи Световния ден на околната среда - 5 юни. Те са организирани в партньорство с „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр.Благоевград, Община Благоевград, Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по околна среда и водите, Радио Благоевград и Сдружение „Аз обичам водата”.

На 5 юни, от 10:30 часа на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград, ще се проведе Детски воден празник. Участниците ще имат възможност да се включат в забавни викторини, игри и измерване на хидратацията в човешкото тяло, като част от водното приключение. Същият ден от 13:30 часа в Арт салона на Радио Благоевград ще бъде открита и изложба с най-добрите фотографии от националния конкурс „Чешмите на България”. 

 

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб. Отбелязването на този ден ангажира обществото с проблемите за опазване на околната среда в над 100 държави и дава възможност хората, обединявайки индивидуалните си усилия, да покажат грижата си за природата . Тази година Световния ден на околната среда – 5 юни ще премине под мотото „Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим.“Призивът е посветен на отговорното управление на природните ресурси на планетата. 

 

22 март – Световен ден на водата

Под мотото „Чиста вода за чиста земя” се провеждат инициативите през 2015 г., посветени на един от важните дни в екологичния календар - Световния ден на водата, който всяка година носи различно послание към хората. 

По този повод Басейнова дирекция за Западнобеломорски район – гр. Благоевград обяви 21 март за Ден на отворените врати. 

На 21 март от 15:00 часа в заседателната зала на дирекцията отвори врати детска работилница. В нея се включиха деца от Обединен детски комплекс – гр. Благоевград (ОДК), на възраст между 9 и 14 г. С много настроение и въобръжение те пресъздадоха своята “Водна приказка” с рисунки, с цветен пясък и моделин. За да се съчетае приятното с полезното се проведе и забавна викторина с въпроси за водата, подготвени от ученици от ОДК. Всички участници в работилница „Водна приказка” получиха награди и грамота от Директора на БДЗБР – гр. Багоевград, г-жа Вангелия Иванова която им пожела да бъдат  здрави, отговорни в действията си за опазване на природните ресурси, както и да посетят отново дирекцията.

 

2 ФЕВРУАРИ 2015 Г.- СВЕТОВЕН ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ

С беседа и наблюдение на водолюбиви птици РИОСВ – Благоевград и четвъртокласници от Трето основно училище „Димитър Талев", гр. Благоевград отбелязаха Световния ден на влажните зони – 02 февруари. Събитието се проведе в местността „Бистраците" до река Струма и в партньорство с БД „Западнобеломорски район" – Благоевград.

Край реката експерт на Басейнова дирекция запозна учениците с това какво представляват влажинте зони и колко жизнено важни са те за нашето бъдеще. 

Вяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно Конвенцията, влажните зони са: „блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра”.

В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 380,2 ха, представляващи 0,32 % от територията на страната. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. 

 

Студенти от ЮЗУ посетиха Басейнова дирекция – Благоевград по повод Световния ден на влажните зони

По повод Световния ден на влажните зони – 2 февруари студенти от втори и трети курс и техни преподаватели от Катедра „География, екология и опазване на околната среда” в ЮЗУ „Неофит Рилски” посетиха Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград. 

Тази година мотото на кампанията е „Влажните зони и нашето бъдеще“.

Изнесена бе презентация, с която присъстващите бяха запознати с естествените и изкуствени влажни зони и тяхното значение за опазване на биоразнообразието и екосистемите на територията на страната. 

Като гост лектор в събитието се включи и Светослав Чешмеджиев – магистър по биология, с дългогодишен практически опит в изследване на водните екосистеми и тяхното опазване.

С презентацията може да се запознаете тук